MagyarDeutsch

Környezetvédelem - Leírások>Környezetvédelem - Katalítikus oxidációA katalitikus oxidáció során a szénhidrogén eredetű szennyező anyagok környezetre ártalmatlan anyagokká - pl. CO2 és H2O – való lebontása történik. (A katalizátorra ártalmas mérgező anyagok, mint pl. a kén, különböző fémek, nehézfémek, valamint ezen elemek szerves és szervetlen vegyületei nem megengedettek.) Amennyiben klórozott szénhidrogének égetésére kerül sor, a tisztított levegőben sósavgáz (HCl) marad hátra, ennek a vegyületnek a tisztítására a sorban kapcsolt gázmosóban kerül sor. Bizonyos üzemi hőmérséklet elérésekor a katalizátor a szennyező anyagok teljes oxidációját teszi lehetővé. Az égetés során felszabaduló hőt hőcserélőn keresztül a szennyező anyagokkal telített levegő előmelegítésére hasznosítják.

A berendezés vezérlése látja el a különböző szabályozási és vezérlési feladatokat, valamint a berendezés elindítását és leállítását. Így a berendezés teljesen automatikusan üzemeltethető. A szennyező anyagokkal telített levegő feldolgozásának megkezdéséhez az üzemi hőmérséklet elérése szükséges. Ehhez a berendezést az indító fúvóka segítségével tiszta levegővel kell ellátni. Az üzemi hőmérséklet elérése után a sztrippelő levegő fúvóka szennyezett levegőt juttat a berendezésbe. A szennyezett levegőt hőcserélőn átvezetve elő kell melegíteni.

Az elektromos fűtőberendezés szükség esetén addig melegít, amíg a levegő hőmérséklete a katalizátorba való bevezetés előtt az oxidációhoz szükséges értéket el nem éri. Amennyiben az oxidáció során a sok energia felszabadulása miatt a hőcserélőben túl nagy a felmelegedés, a bypass-szelep kinyílik és a hideg szennyezett levegő egy része a hőcserélő mellett kiáramlik, ezáltal a berendezés újra a kívánt hőmérsékleten üzemel. A katalizátortartályban a szennyező anyagok oxidációja megy végbe.

A hőmérsékletérzékelők segítségével válik lehetővé a folyamat felügyelete és vezérlése. A folyamat végén a megtisztított levegő a hőcserélő kimenő ágán (hőhasznosítás) keresztül távozik el az oxidációs berendezésből. Az ezután következő gázmosóban még jelen lévő sósavgáz beoldódik a mosóvízbe. A szivattyú a mosóvizet a kolonna fenékből a statikus keverőn valamint a pH-érték mérőn keresztül a béléstest töltetre termeli ki. A semlegesítéshez a szivattyú nátronlúgot adagol hozzá. Egy, a mosóvíz pH értéke által vezérelt szelep segítségével időnként a mosóvíz egy részét kiöblítik és az eltávozott folyadékmennyiséget egy szelepen keresztül tiszta vízzel pótolják.

Környezetvédelem - Leírások index | Víztisztítás, vízelőkészítés | Víztisztítás, vízlágyítás - Szűrés, sótlanítás | Víztisztítás, Szennyvízkezelés | Membrántechnológia | Reverzozmózis | Víztisztítás, Szennyvízkezelés - Mikroszűrés, Nanoszűrés | Háztartási vízszűrők, szennyvízkezelés és víztisztítás | Környezeti kármentesítés | Aktívszenes szűrés vízoldalon | Aktívszenes szűrés levegőoldalon | Környezetvédelem - Kilevegőztetés, sztrippelés | Környezetvédelem - Katalítikus oxidáció

Környezetvédelem, Levegőtisztaság védelem, Víztisztítás, Szennyvízkezelés, Kármentesítés